2015. augusztus 27., csütörtök

Suzanne Collins: Az éhezők viadala-trilógia

Részei


I. - Az Éhezők Viadala

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. 
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.


II. - Futótűz

A Kapitólium dühös. A Kapitólium bosszúra éhes. A Kapitólium vért akar látni. És az igazi harc csak most kezdődik.
Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt. 
A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban.


III. -A kiválasztott

Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói. 
De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a zsarnoksággal. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?Véleményem:
Őszintén bevallom, hogy legelőször mikor megláttam a filmjének az előzetesét nem sok jót gondoltam róla. Aztán páran annyit beszéltek a könyvről, hogy milyen nagyszerű, míg végül rászántam magam a kíváncsiság miatt, de még ekkor is csak azt hittem, hogy talán nem lesz annyira rossz. Ám alig kezdtem el egyből megfogott, és le se tudtam tenni. Nagyon jól bemutatja az elnyomást. Izgalmas, sokszor szomorú, jól megírt történet. Nem tudnék rá hibákat mondani, talán egy-két kis apróságot. Sok olyan szereplő van benne, akiket imádok és sajnos ezek egy része meg is hal a történet folyamán. Tudom, hogy ez sokak szerint furán fog hangzani, de ennek én amiatt örülök, hogy így teljesen hiteles. Ugyanis az olyan történeteket szeretem, amikben a jó, fontosabb karakterek közül is meghalnak, nem csak mindig a rosszak. Viszont azt is megjegyzem, Katniss nem volt a legszimpatikusabb, ahogy szerintem sok más olvasónak sem, ez azonban nálam nem vett a könyv értékéből sokat el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése